6/12/08

Μέρα γιορτής

Το Νικόλαος, είναι ένα μάλλον ασυνήθιστο όνομα, εδώ στο Βατραχόκαστρο. Έρχεται μόλις δέκατο όγδοο σε συχνότητα -πολύ πίσω από το Βρασίδας και το Δαμιανός που καταλαμβάνουν τις υψηλότερες θέσεις στη σχετική λίστα. Παρόλα αυτά η 6η Δεκεμβρίου, είναι μια σημαντικότατη ημέρα για την πόλη μας, αφού ο Άγιος Νικόλαος, τη μνήμη του οποίου εορτάζουμε σήμερα, είναι ο προστάτης άγιος μιας ολόκληρης επαγγελματικής ομάδας:
Των τσαγκάρηδων!
Σε Αυτόν δεν προσεύχονται οι σύζυγοι και τα παιδιά κάθε τσαγκάρη όταν ο τελευταίος παίρνει το δρόμο για το τσαγκάρικό του; Αυτόν δεν παρακαλούν να τους τον φέρει γερό πίσω; Στο εικόνισμά Του δεν στρέφονται οι ίδιοι οι τσαγκάρηδες, όταν ζορίζονται με μια σάπια σόλα, με ένα φαγωμένο τακούνι, με ένα ελαττωματικό καλαπόδι; Αυτόν δε βλαστημούν με δάκρυα στα μάτια, όταν το σφυρί, αντί για το καρφί πέσει πάνω στα δάχτυλά τους;
Μέρα που είναι λοιπόν, ας προσευχηθούμε και εμείς στον Άγιο Νικόλα να έχει καλά τους τσαγκάρηδες όλου του κόσμου. Να τους κρατάει μακριά από τους κινδύνους και τους πειρασμούς του επαγγέλματός τους και να τους φέρνει πάντα σώους και αβλαβείς στα ασφαλή λιμάνια των σπιτιών τους. Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: